Daslook Allium ursinum
Deze heerlijke plant verschijnt al vroeg in de Lente en is een van mijn favorieten! De plant heeft een knolletje onder de grond en is een meerjarige plant, die tot 40 cm hoog groot groeit. Hij is te vinden in schaduwrijke vochtige loofbossen en hagen. Bladeren zijn breed en speervormig en de bloemen zijn wit en stervormig in een ronde scherm. Deze bladeren kunt u consumeren totdat deze plant gaat bloeien. Daslook is een uitstekende vervanger voor knoflook of lente-uitjes, maar heeft een mildere smaak dan knoflook. Net als alle uiensoorten heeft het een reinigende werking. Verwar hem echter niet met lelietjes der dalen, de bladeren zien er hetzelfde uit, maar zijn veel dikker en stugger en hebben niet de duidelijke lookgeur.
Hop Humulus lupulus
Hop komt voor op het hele Noordelijke halfrond en groeit in het wild op vochtige plaatsten. De eerste jonge, zachte scheuten kunt u gebruiken voor consumptie tot halverwege mei. De jonge scheuten bevatten veel vitaminen uit de B-groep, maar ook mineralen. U kunt de jonge scheuten gebruiken als vulling in een omelet, in een hartige taart of in een risotto, maar er kan ook een heerlijke soep of saus van bereid worden.
Kleine veldkers Cardamine hirsuta
Groeit op zonnige, open plaatsen met matig voedsel tot zeer voedselrijke grond. Op vochtige, maar ook op droge, zandige grond. Heeft een afmeting van ongeveer5 tot 35 cm en is éénjarig. Bloeit vanaf februari en vormt met de onderste bladeren een duidelijk rozet. De bloemen zijn wit en ongeveer 3 tot 4 mm klein. De gehele plant kan gegeten worden, liefst zonder wortels en is het lekkerst als deze rauw gebruikt wordt.
Kraailook Allium vineale
Kraailook lijkt op bieslook en komt vrij algemeen voor in Nederland. De bloemen of broedknolletjes zijn omgeven door een puntachtig vliesje. Kraailook heeft ook een knolleltje onder de grond. Houdt van een zonnige tot licht beschaduwde plek en van een matig voedselrijke bodem. U kunt zowel de stengels en de broedknolletjes gebruiken. Ze zijn wel iets minder mals dan bieslook, maar hebben wel die heerlijke ui-achtige smaak. Te gebruiken als aanvulling in salades, omeletten en kruidenboters, eigenlijk in alle recepten waar u ook een ui of bieslook zou kunnen gebruiken.
PaardenbloemTaraxacum officinale
De paardenbloem wordt al sinds de zeventiende eeuw gekweekt als groente en is nog steeds populair in sommige landen van Europa. De plant komt in heel Europa voor en er zijn vele variëteiten van de paardenbloem te vinden. In het voorjaar kunnen de jonge blaadjes voor de bloei worden geplukt om rauw verwerkt te worden in een salade of aardappelsalade, in soepen, als groenten of als vulling door een omelet (zoals u ook spinazie zou bereiden). Hoe jonger hoe minder bitter ze zijn. Als u ze eerst even een uurtje in water laat liggen, vermindert de bitterheid ook, maar door het stoven/koken of bakken wordt de smaak ook zachter. Ook wordt de paardenbloem wel eens molsla genoemd, deze naam krijgt de paardebloem als hij groeit in een molshoop en zo hele mooie witlofkleurige bladeren krijgt. De blaadjes zijn dan ook minder bitter, vroeger werden deze speciaal gezocht in de molshopen!
Geef een reactie