Het is echt belangrijk om met kleine stapjes te beginnen, stel jezelf een duidelijk doel voordat je erop uittrekt. Begin bijvoorbeeld met 5 planten die je echt heel goed wilt leren kennen of 5 die het hele jaar door te vinden zijn of de 5 smakelijkste!
Als je geoogste planten wilt gaan verwerken, kun je deze als voedsel voor culinaire toepassingen gebruiken, voor een eigen huisapotheek en eventueel als natuurlijke verzorging of als huishoudmiddeltjes. Daarvoor is het belangrijk dat je meer achtergrond kennis van planten onderzoekt!
Wanneer je begint met het oogsten uit de natuur is het noodzakelijk dat je je verdiept in de rode lijst, hierin vind je de bedreigde plantensoorten die in Nederland voorkomen. Deze planten zijn schaars en strafbaar om te plukken!
Sommige planten zijn meer geschikt om te gebruiken voor culinaire doeleinden en andere meer te gebruiken voor (preventieve)gezondheidsdoeleinden. Voedsel als medicijn! Hippocrates heeft heel toepasselijk geformuleerd: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding!” Sommige planten zijn te gebruiken als volwaardig hoofdvoedsel, andere zijn geschikt als specerij (toekruid). De betekenis van een toekruid is, dat hetzij de hele plant of een gedeelte er van toegevoegd wordt aan andere groenten, salade of spijzen om smaak en geur te verbeteren!
Laat je lichaam op uw eigen tempo, stapje voor stapje wennen. Zo kun je op een verantwoorde manier het gebruik van wilde planten laten integreren in je dagelijkse leven. Dit is echt heel belangrijk!
Elke plant heeft zijn eigen verhaal! Van sommige kun je alleen de bessen gebruiken en is de pit dodelijk giftig! Of zijn de bladeren alleen voor de bloei eetbaar. Een aantal planten zijn zelfs het gehele jaar door te vinden.
Elk seizoen heeft ons genoeg te bieden om van te leven, dit deden de mensen namelijk al duizenden jaren voordat men de supermarkt heeft bedacht. Als mens zijn wij gewassen gaan cultiveren, dit houdt in dat de planten met de grootste vruchten en de beste smaak onderling gekruist werden, zo zijn originele planten aangepast door de mens en zijn wij landbouw gaan beoefenen en is ons hele Nomadische bestaan veranderd! Wilde planten zijn onveranderd (rasecht) en zijn veel sterker dan gecultiveerde planten, bezitten chemische stoffen om zichzelf te verdedigen tegen ziektes en plagen. Deze inhoudsstoffen zoals salvestrolen en bitterstoffen (Zeer goed lever, gal, darmflora). Deze bitterstoffen vinden we nauwelijks in onze gecultiveerde en gekweekte groenten, deze stoffen zijn juist enorm waardevol voor ons immuunsysteem!
Als je gaat oogsten in onze eigen natuur houdt je rekening met de wetgeving die geldt in dat gebied, deze kan per gebied en land verschillen! Het beste is om toestemming te vragen aan de grond eigenaar! Of je oogst in eigen tuin, volkstuin, bio-boerderijen, publieksruimte, maar laat natuurreservaten met rust! Bedenk dat onze “wilde” dieren niet de mogelijkheid hebben om naar een supermarkt te gaan en dat zij afhankelijk zijn van onze natuur! Ook zaadvorming van gewassen is heel belangrijk!
Het grootste gevaar is verkeerde identificatie! Probeer zoveel mogelijk verschillende kenmerken van een bepaalde plant te leren kennen, bestudeer dubbelgangers, voel, ruik en probeer de geur van de plant te onthouden! Daarnaast raad ik aan om op te passen met het oogsten van waterplanten (zoutwaterplanten oké)dit i.v.m. de leverbot, doe hier nazoekwerk na! Ook moet je rekening houden met de vossenlintworm, beide gaan dood bij verhitting boven de 70 graden! Daarnaast moet er ook serieus rekening gehouden worden met de grote aantallen teken die er in ons land voorkomen en de kans op een besmetting met de Boreliabacterie! Check jezelf goed als je uit de natuur terugkomt, maakt eventueel een spray van een mengsel van essentiële oliën!
Houd je alsjeblieft ook aan de Wildplukkersregel van 1:20! Dit betekent dat als twintig planten van dezelfde soort in één gebied staan, je er hooguit 1 mag oogsten! Het oogsten van wortels is ingrijpender dan het selectief plukken van blaadjes van plantendelen die weer kunnen aangroeien. Nooit meer oogsten dan je vers verwerken kunt en eerst goed identificeren voordat je oogst, bij twijfel nooit oogsten!
Geef een reactie